جراحی ژنیوپلاستی، از جمله انواع جراحی های زیبایی است که با هدف بهبود و ایجاد تغییرات در نواحی چانه انجام می شود. این جراحی بهترین گزینه برای کسانی که چانه کوچکی دارند و می خواهند که سایز آن را با سایر اجزای صورت به یک تناسب برسانند.
بنابراین جراحی ژنیوپلاستی جراحی زیبایی با هدف رفع کوچکی چانه انجام می شود.
در این جراحی یا از ایمپلنت های چانه ای استفاده می شود یا این که استخوان چانه تغییر موقعیت می دهد. ایمپلنت مهم ترین و بهترین گزینه در جهت تغییر شکل و افزایش سایز چانه است، که از سوی بهترین جراحان مورد استفاده قرار می گیرد.
حراحی زیبایی چانه یا ژنیوپلاستی چیست؟
جراحی زیبایی چانه، از جمله جراحی های زیبایی صورت است که می تواند تاثیر بسزایی در جذابیت چهره داشته باشد. فک پایین به علت این که برعکس فک بالا متحرک است، می تواند توسط عمل های جراحی دستخوش تغییراتی شود. فک پایین همچنین در بسیاری از افراد دارای ساختاری نا متوازن بوده و به صورت غیر عادی عقب تر و یا جلوتر از صورت قرار دارد. بنابراین چانه در این افراد حالت و فرم طبیعی را ندارد. در این افراد می توان روش ژینوپلاستی یا تغییر مکان چانه، فک و زوایای صورت را اصلاح و زیبا کرد. به طور کلی افرادی که دارای مشکلات زیر هستند می توانند از ژینوپلاستی برای اصلاح چانه و فک خود استفاده کنند. این مشکلات عبارت اند از : عقب بودن چانه، بزرگ بودن بیش از حد چانه، کشیده بودن چانه، چانه خیلی کوچک، چانه نامتقارن، بیرون زدن دندان در فک بالا.
مزایای جراحی ژنیوپلاستی
مهم ترین مزایایی که می توانیم برای این جراحی برشمریم موارد زیر هستند:
- بهبود فرم کلی چانه در نسبت با سایر اجزای صورت
- افزایش سایز و متناسب سازی سایز چانه در کنار سایر اجزای صورت مخصوصاً بینی: کسانی که چانه شان کوچک است بینی شان بزرگ تر دیده می شود و تناسب میان اجزای صورت آن ها از بین خواهد رفت. به همین دلیل گاها افراد تصور اشتباهی که دارند این است که دست به جراحی بینی بزنند. در حالی که مشکل اصلی آن ها کوچکی چانه است و انجام جراحی ژنیوپلاستی می تواند در بهبود وضعیت ظاهری چهره شان تاثیر قابل توجهی بگذارند.
دلایل انجام ژنیوپلاستی
همانطور در ابتدای متن نیز اشاره شد، ژنیوپلاستی به عنوان یک جراحی زیبایی تعریف می شود و افراد با استفاده از آن نقایص موجود در چانه و فک را بهبود می بخشند. علاوه بر جنبه زیبایی این جراحی، گاهی ساختار فک و چانه به گونه ای است که در هنگام خواب ممکن است باعث آپنه انسدادی شده و تنفس در خواب را با مشکل روبرو سازد. طی تحقیقاتی در سال های گذشته انجام شده، نشان داده شده است که افرادی که دارای نقص در فک چانه عقب افتاده هستند، بیشتر در معرض ابتلا به آپنه انسدادی قرار می گیرند. بنابراین عمل جراحی چانه علاوه بر زیبایی میتواند به رفع نقص های پزشکی نیز کمک کند.
انواع ژنیوپلاستی
این عمل جراحی دو نوع اصلی دارد:
ژنیوپلاستی کشویی : این روش همانطور که از نام آن پیداست، فک را در راستای جلو و عقب ( حالت کشویی ) می تواند تغییر دهد. در طی این روش، جراح با استفاده از ابزار های مناسب، چانه را از قسمت فک جدا کرده و سپس با کشیدن به سمت جلو یا عقب، ساختار آن را اصلاح کرده و تغییرات لازم را ایجاد می کند. این روش همچنین برای اصلاح چانه نامتقارن نیز کاربرد داشته و با کشیدن یک سمت چانه می ات ساختار آن را اصلاح و قرینه کرد. بعد از انجام تغییرات، استخوان چانه مجددا به استخوان فک پین شده و محل برش بخیه می گردد.
ژینوپلاستی با استفاده از ایمپلنت : در این روش، با اتصال ایمپلنت به استخوان چانه و فک، که معمولا از جنس سیلیکون می باشند، ساختار فک و چانه را تغییر دهند. در واقع در این روش، جراح با استفاده از یک ایمپلنت که روی چانه قرار می دهد، می تواند موجب زاویه بخشی به چانه و اصلاح ساختار آن شود. این ایمپلنت ها با استفاده از پین روی استخوان فک و چانه قرار می گیرند. در مواقعی که میزان نقص چانه در حدی نباشد که بتوان با استفاده از ایمپلنت آن را اصلاح کرد، می توان با مواد پر کننده و تزریق کننده های پوستی، ساختار چانه را اصلاح کرد. این روش که جایگزین ایمپلنت است، از موادی مانند چربی ، هیدروکسیل آپاتیت کلسیم یا پلی کاپرولاکتون برای تغییر چانه استفاده می کند.
بهترین کاندیداها برای جراحی ژنیوپلاستی
برخی از افراد نسبت به سایرین گزینه های خوبی برای اقدام جهت انجام جراحی ژنیوپلاستی هستند. این دسته از افراد:
- کسانی هستند که به انواع بیماری های مختلف دچار نیستند و از سلامت عمومی برخوردارند. بیماری هایی همچون ایدز یا هپاتیت
- کسانی که چانه های کوچکی دارند و همین مساله باعث شده است که بینی شان بزرگتر به نظر برسد.
- کسانی که دیدگاه واقع بینانه ای در خصوص نتیجه جراحی ژنیوپلاستی دارند: افراد نباید تصور کنند که جراحی ژنیوپلاستی می تواند تغییرات بسیار زیادی را در نواحی چهره شان ایجاد کند. با انجام این جراحی صرفاً چانه بزرگتر خواهد شد و تناسب آن با بینی هم بسیار خواهد بود.
- کسانی که چانه شان در موقعیت مناسبی قرار نگرفته است و جلوتر یا عقب تر از وضعیت طبیعی قرار گرفته است.
قبل از جراحی ژنیوپلاستی
قبل از هر نوع تصمیم و انتخاب روش برای جراحی چانه، یک جلسه مشاور با جراح پلاستیک ترتیب داده می شود. در این جلسه فک و چانه فرد توسط جراح به دقت معاینه شده و برای بررسی های بیشتر مانند بررسی استخوان ها تصو برداری با اشعه ایکس نیز در ناحیه فک پایین انجام می شود. بدین ترتیب تمام زوایا و نواقص فک و چانه به خوبی قابل مشاهده و درک است. بعد از بررسی های دقیق، جراح روش مناسب برای جراحی زیبایی چانه پیشنهاد می دهد. این جراحی با بیهوشی عمومی همراه است.
مراحل جراحی ژنیوپلاستی
جراح برای دسترسی به استخوان چانه، بافت نرم آن را تا قسمت داخلی لب پایین برش می دهد. پس از دسترسی به استخوان چانه، جراح در جهات مختلف می تواند استخوان را چانه را برش داده و تغییر دهد. این برش معمولا در زیر ریشه دندان ها ایجاد می شود. اگر نیز به کوتاه کردن استخوان چانه باشد، قسمتی از آن به شکل گوه برش داده می شود. بعد از اعمال تغییرات و تراز کردن استخوان ها، آنها به وسیله پین و صفحات فلزی دوباره به هم متصل می شوند. در روش استفاده از ایمپلنت که تقریبا یک ساعت طول می کشد، جراح یک برش را در قسمت داخلی دهان ایجاد می کند.سپس ایمپلنت های مناسب را از طریق این برش وارد قسمت چانه کرده و آن را در محل مورد نظر فیکس می کنند. سپس محل برش بخیه می شود.
مهم ترین مراحلی که برای جراحی ژنیوپلاستی طی می شود:
در ابتدا باید کانالی ایجاد شود تا بتوانند ایمپلنت ها را وارد چانه کنند یا این که به بخش های داخلی و استخوان چانه دسترسی پیدا کنند. ایمپلنت ها را می توانند از طریق برش در لب پایین از نواحی داخلی یا زیر چانه وارد بافت چانه کنند. به همین دلیل انتخاب یکی از دو محل با توجه به شرایط بیمار و همچنین تشخیص پزشک جراح انجام خواهد شد.
در دومین مرحله دو اقدام قابل انجام است. یا این که استخوان چانه را جابجا کنند تا فرم بهتر و محل جایگیری مناسبی به آن دهند. یا این که از انواع ایمپلنت های سیلیکونی برای جایگذاری در محل چانه استفاده کنند. بنابراین کاشت پروتز یا ایمپلنت را انجام می دهند.
در نهایت بعد از انجام تمامی اقدامات جهت فرم دهی و یا کاشت ایمپلنت روند جراحی به اتمام می رسد. البته باید مرحله آخر به درستی و با دقت انجام دهند. آن مرحله انجام بخیه در محل برش هایی که ایجاد شده است.
پس از آنکه محل جراحی بخیه شد باید پانسمان اولیه روی محل جراحی قرار داده شود تا بهبود اولیه ای در این ناحیه حاصل گردد. برای انجام جراحی زیبایی چانه یا ژینوپلاستی، به بهترین جراح پلاستیک در تهران مراجعه نمایید.
عوارض جراحی ژنیوپلاستی
در روزهای ابتدایی بعد از انجام جراحی ژنیوپلاستی تا حدودی عارضه هایی برای افراد ایجاد می شود که طبیعی است و در مدت زمان کوتاهی از بین خواهد رفت.
- مهم ترین این عوارض
- تورم در محل جراحی
- دردهای خفیفی که در روزهای اولیه در محل جراحی شده ایجاد شده است.
- کاهش میزان حساسیت در بخش لب های تحتانی
مراقبت های بعد از جراحی ژنیوپلاستی
جراحی زیبایی چانه، بر خلاف سایر جراحی های صورت که معمولا به صورت سرپایی بوده و فرد همان روز از بیمارستان مرخص می شود، نیاز است که فرد حداقل یک شب را در بیمارستان سپری کند. در این مدت تحت مراقبت های ویژه قرار می گیرد تا احتمال بروز عفونت و خونریزی کاهش پیدا کند. پس از مرخص شدن از بیمارستان تمام دستورالعمل های پزشکی و بهداشتی باید رعایت گردد. این نکات شامل استفاده منظم و به موقع آنتی بیوتیک ها، روش های پزشکی برای کاهش درد و تورم مانند استفاده از کمپرس یخ، ضد عفونی دهان و دندان ها و رعایت بهداشت حفره دهانی، نحوه پانسمان و شستشو زخم و بخی ها، خورد غذاهای نرم و آبکی و همچنین جلوگیری از انجام فعالیت های سخت و شدید به مدت چند هفته. ر روش کاشت ایمپلنت نیز تمام نکته های گفته شده باید رعایت گردد تا ایمپلنت سر جای خود محکم فیکس گردد. در این روش احتمال ایجاد عفونت بیشتر روش جراحی است و ممکن است بافت های اطراف ایمپلنت دچار عفونت شوند و در واقع ایمپلنت پس زده شود. اما به طور کلی روش ایمپلنت بهبود سریع تری نسبت به روش جراحی دارد و افراد یک هفته پس از عمل میتوانند به فعالیت های روزانه خود بازگردند. نحوه خوابیدن نیز برای افرادی که تحت جراحی زیبایی چانه قرار گرفته اند بسیار اهمیت دارد و نباید طی سه هفته پس از جراحی روی شکم و پهلو خوابیده و مدام باید به صورت طاق باز بخوابند.
نکات و مراقبت های دوران نقاهت
مهم ترین نکات مراقبتی و اقداماتی که باید بعد از انجام جراحی ژنیوپلاستی انجام دهید موارد زیر هستند. این موارد مراقبتی سبب می شوند که روند بهبودی با سرعت بیشتری پیش رود و احتمال بروز خطرات ناشی از این جراحی کاهش یابد.
- در یکی _ دو هفته ابتدایی ضروری است که از انواع مواد غذایی نرم و آبکی استفاده کنید. زیرا که هنگام جویدن غذاهای سفت فشار بیشتری به چانه وارد می شود. به همین دلیل در این شرایط چانه و محل جراحی شده بیشتر تحریک می شوند و در نتیجه روند بهبودی کندتر پیش خواهد رفت.
- در دوران بهبودی باید دهان تان را با انواع دهانشویه های بهداشتی شستشو دهید تا مواد آلوده و میکروب ها را به طور کامل از دهانه تان پاکسازی کنید.
- انجام فعالیت های ورزشی تا مدت زمان ده روز بعد از جراحی ژنیوپلاستی ممنوع است. اما پس از گذشت ده روز امکان انحام فعالیت های ورزشی سبک برایتان وجود دارد.
- کسانی که فعالیت های سنگین و حرفه ای ورشی انجام می دهند بعد از یک و ماه و نیم تا دوماه بازگشت به فعالیت هایشان بالامانع است اما قبل از این زمان می تواند با خطراتی جدی همراه باشد.
هزینه جراحی ژنیوپلاستی
هزینه ای که برای این جراحی تعیین می شود، براساس معیارهای مختلف تعیین می گردد. زیرا که این جراحی در دسته انواع جراحی های زیبایی قرار می گیرد. در نتیجه هزینه ها به طور آزاد محاسبه می شود و هیچ شرکت بیمه ای هزینه های مربوط به این جراحی را متقبل نمی شود. مهم ترین این معیارها:
- میزان تخصص پزشک جراح
- میزان پیچیدگی و دشواری روند جراحی
- هزینه های مربوط به مواد و ابزارهایی که برای این جراحی مورد استفاده قرار می گیرد
- هزینه های کلینیکی
- روشی که برای انجام این جراحی مورد استفاده قرار می گیرد مثل کاشت پروتز یا تغییر محل استخوان
خاتمه
در این مقاله بسیاری از مهم ترین اطلاعاتی که در زمینه وجود دارد را در اختیار شما قرار دادیم. در صورتی که علاقه مند و متقاضی انجام این جراحی زیبایی هستید توصیه می شود که در اسرع وقت به بهترین متخصصین در این زمینه مراجعه کنید تا روند معاینات و ارزیابی های ابتدایی انجام شود و روز جراحی برای شما تعیین گردد.