عمل جراحی لیپوساکشن، یکی از محبوب ترین روش های جراحی برای از بین بردن چربی های اضافی در بدن و ایجاد اندام متناسب تر است. این عمل زیبایی با هدف از بین بردن چربی هایی که نسبت به ورزش و رژیم های غذایی لاغری مقاوم بوده و از بین نمی روند کاربرد دارد. بسیاری از مردم با شنیدن جمله ی جراحی لیپوساکشن چیست تصور می کنند این روش یک عمل زیبایی است که برای از بین بردن چربی های شکم کاربرد دارد در حالی که بهترین جراح پلاستیک از این روش برای از بین بردن چربی در ناحیه لگن، شکم، ران، باسن و ناحیه خلفی بدن, بازوها و زیر چانه بهره می برد تا بتواند فرم بهتری برای آنها ایجاد کند. همچنین برای صورت و یا پستان ها نیز می توان از این روش استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم درباره لیپوساکشن اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم.
لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن، یک نوع جراحی برای خارج کردن چربی های اضافه بدن با استفاده از مکش می باشد که باعث تناسب اندام شده و در زیبایی بدن تاثیر بسزایی دارد. در حقیقت لیپوساکشن دستگاهی است که توسط آن چربی ها مکش شده و از بدن خارج می شود. امروزه این جراحی برای کاهش حجم چربی در بدن و پیکرتراشی از طریق ایجاد سوراخ های کوچک در نقاط مورد نظر که نیاز به تخلیه چربی دارد انجام می شود. چربی های اضافه از طریق لوله های دستگاه لیپوساکشن از بدن خارج می شوند. در این نواحی بدن می توان لیپوساکشن انجام داد:
- باسن
- ران
- شکم
- پهلوها
- بازوها
- غبغب
- ساق پا
- چانه
- گردن
کاندیدای مناسب برای عمل لیپوساکشن
در ابتدا لازم است که انتظارات معقولانه ای از جراحی لیپوساکشن داشته باشید و بتوانید در پاسخ به سوال عمل جراحی لیپوساکشن چیست, انتظار خود را کاملا واضح بیان کنید. باید مطلع باشید با لیپوساکشن نمی توان از شر سلولیت خلاص شد و لازم است حین انجام لیپوساکشن در حداقل 30% وزن نرمال خود قرار داشته باشید. در افرادی که BMI ( شاخص توده بدنی که معیاری برای سنجش چربی بدن بر اساس قد و زن می باشد) بیشتر از 35 دارند، لیپوساکشن گزینه مناسبی برای آن ها نیست. همچنین لازم است پوست شما دارای انعطاف پذیری مناسب و نسبتا سفت باشد و نکته ی بسیار مهم دیگر عدم مصرف سیگار است. سلامت جسمی و روانی فرد نیز یکی از شرایط مهم برای انجام این جراحی می باشد.
نکات ضروری قبل عمل جراحی لیپوساکشن
در اولین قدم شما باید با پزشک متخصص مشورت کنید تا بتوانید اهداف خود را کاملا مشخص کنید و در رابطه با هزینه های جراحی اطلاعات لازم را کسب کنید. در صورتی که تصمیم شما برای انجام لیپوساکشن قطعی شد، باید عواملی همچون محدودیت مصرف الکل و رعایت رژیم غذایی خاص را لحاظ کنید. در نظر داشته باشید که در صورت ابتلا به آلرژی و هر گونه بیماری یا مصرف دارو آن را به پزشک متخصص خود اطلاع دهید. ممکن است به شما توصیه شود مصرف داروهای رقیق کننده خون همچون وارفارین را محدود کنید.
جراحی لپوساکشن چگونه انجام می شود؟
برای انجام عمل جراحی لیپوساکشن ابتدا ناحیه مورد نظر برای برداشتن چربی را توسط قلم نشانه گذاری می کند و حتی در شرایطی برای ایجاد نواحی قرینه و مقایسه بعد از عمل، نیاز به عکس برداری داشته باشد. سپس شما تحت بیهوشی قرار میگیرید که بسته به وسعت جراحی شما می تواند سطح متفاوتی از هوشیاری داشته باشید. به طور کلی شما درد را احساس نخواهید کرد ولی احتمال دارد بیدار باشید. ممکن است از بیهوشی عمومی، بی حسی موضعی یا تزریق داخل وریدی برای انجام این جراحی استفاده شود. سپس جراح یک الی دو سوراخ کوچک ایجاد می کند و توسط لوله ای تو خالی به نام کانولا و مکش دستگاه، چربی های اضافه را خارج می کند. این جراحی بسته به حجم چربی بیمار که باید خارج شود به چند ساعت زمان نیاز دارد.
انواع روش های لیپوساکشن
تنها چند روش مختلف برای لیپوساکشن وجود دارد و در همه ی آن ها استفاده از یک کانول مکنده( لوله ی نازک برای تخلیه ی چربی ها) مشترک است. روش لیپوساکشن تو منت رایج ترین روش این جراحی است که طی آن یک محلول آب نمک به همراه لیدوکایین و اپی نفرین برای کاهش درد و خونریزی به ناحیه ای که قرار است چربی آن تخلیه شود, تزریق می شود. در روش دیگری از انرژی یو آ ال یا همان سونوگرافی در زیر پوست استفاده شده و باعث شکسته شدن دیواره ی سلول های چربی و تسهیل تخلیه ی آن ها می شود.
روش دیگر لیپوساکشن استفاده از انرژی لیزر است که باعث آب شدن سلول های چربی و تخلیه ی آنها توسط کانول خواهد شد.
دوره ی نقاهت پس از جراحی لیپوساکشن
در ابتدا باید در نظر داشته باشید که مرکز جراحی یا کلینیکی که در آن عمل شما انجام خواهد گرفت دارای امکانات و تجهیزات ایمنی لازم و استانداردهای حرفه ای مورد نیاز باشد. در صورتی که مقدار زیادی از چربی های بدن شما تخلیه شده باشد احتمال دارد نیاز به بستری به مدت یک شب در بیمارستان داشته باشید ولی در موارد خفیف تر می توانید مرخص شده و تحت مراقب یک نفر به منزل بروید. بسته به وسعت جراحی انجام شده ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان و یا ترخیص بلافاصله پس از عمل داشته باشید. البته باید در نظر داشته باشید به مدت چند هفته دارای تورم و کبودی و درد در محل لیپوساکشن خواهید بود. ممکن است جراح پلاستیک از شما بخواهد برای مدت 1 تا 2 ماه از لباس های فشرده کننده و جمع کننده ی بدن استفاده کنید تا بتوانید میزان تورم را کنترل کنید. همچنین گاهی مصرف آنتی بیوتیک ها به صورت پروفیلاکسی برای پیشگیری از عفونت محل جراحی توصیه می شود.
به طور کلی پزشک دستورالعمل های مهم مانند نحوه مراقبت از موضع جراحی، نحوه مصرف داروها، زمان مناسب باز کردن بانداژ، زمان مراجعه مجدد به پزشک، زمان مناسب برای شروع برای فعالیت های ورزشی و … را به بیمار ارائه می دهد که باید به طور منظم و سر وقت انجام شود.
نتایج عمل لیپوساکشن
پس از کاهش تورم ناشی از لیپوساکشن شما می توانید نتیجه عمل را مشاهده نمایید که ممکن است یک ماه طول بکشد. این نتایج تا مدت طولانی باقی می مانند و رعایت سبک زندگی سالم انجام منظم فعالیت های ورزشی در حفظ نتیجه بسیار تاثیر گذار می باشد، زیرا در صورت افزایش وزن و چاقی پس از عمل، سلول های چربی مجدد در نواحی مختلف بدن ایجاد شده و می تواند مشکل ساز شوند. در صورتی که فرد پس از عمل لیپوساکشن دچار شلی و افتادگی پوست شود، می تواند از جراحی ابدومینوپلاستی برای درمان این مشکل استفاده کند که به طور همزمان نیز با لیپوساکشن انجام می شود.
عوارض جراحی لیپوساکشن
لیپوساکشن نیز یکی از اعمال جراحی زیبایی است و با وجود پیشرفت های فراوانی که در زمینه ی تکنیک های جراحی زیبایی ایجاد شده, همچنان عوارض و خطرات خاصی وجود دارند.
چند عارضه ی جراحی خاص ناشی از لیپوساکشن وجود دارد که مستقیما به خود لیپوساکشن بر میگردند و عارضه ی مستقیم آن محسوب می شوند از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عوارض ناشی از بیهوشی
- شوک حین پروسیجر
- جراحی به دنبال کاهش مایعات بدن
- تجمع مایع در زیر پوست
- عفونت های ناشی از جراحی
- آمبولی چربی ( وارد شدن قطرات چربی به جریان خون و ایجاد انسداد در مسیر عروقی که می تواند بسیار خطرناک باشد)
- سوختگی حین جراحی ( استفاده از کوتر برای سوزاندن پوست و عروق ریز)
- بی حسی به دنبال آسیب عصبی
- احتمال ایجاد ترومبوز ورید عمقی یا دی وی تی
- آمبولی ریوی ناشی و ایجاد اختلال شدید تنفسی
میزان پایداری و نتایج ناشی از جراحی لیپوساکشن
با توجه به اینکه قبل از اقدام به جراحی برای خود مشخص کرده اید که هدف شما از جراحی لیپوساکشن چیست؟ تا حدود زیادی از چگونگی نتایج پس از جراحی آگاهی خواهید داشت.
طی انجام این پروسه ی جراحی سلول های چربی به صورت دائمی برداشته می شوند و مزیت جالب این روش به استثنای زمانی که از روش اشعه لیزر برای حذف چربی ها استفاده کرده باشید زیرا در این روش بر خلاف جراحی لیپوماتیک چربی بدن آب شده و دیگر قابلیت استفاده ندارد.
امکان استفاده از چربی های تخلیه شده برای تزریق در سایر نواحی بدن است. نتایج حاصل را می توانید با رعایت رژیم غذایی سالم و مناسب نظیر میوه و سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب، ورزش و پیاده روی منظم روزانه به صورت دائمی حفظ کنید.
تفاوت جراحی ابدومینوپلاستی و لیپوساکشن چیست؟
می توان گفت که در واقع تفاوت های بسیاری بین جراحی ابدومینوپلاستی و لیپوساکشن وجود دارد. در صورتی که دارای توده های کوچیکی از چربی هستید، عمل لیپوساکشن گزینه مناسب تری برای شما است.
همان طور که گفته شد لیپوساکشن با حذف رسوبات چربی و حذف برآمدگی ها، موجب تناسب اندام می شود اما در جراحی ابدومینوپلاستی علاوه بر حذف چربی های اضافه ناحیه شکم، پوست اضافی نیز حذف می شود و موجب تناسب اندام می شود.
قیمت لیپوساکشن
هزینه عمل لیپوساکشن به فاکتور های متفاوتی بستگی دارد و بسته به شرایط فرد، مقدار چربی اضافه، هزینه آزمایش های قبل جراحی، انجام لیپوساکشن در نواحی مختلف، دستمزد و مهارت پزشک، هزینه بیهوشی، هزینه بستری در صورت نیاز، هزینه وسایل مورد نیاز در اتاق عمل، منطقه جغرافیایی بیمارستان، هزینه داروهای تجویز شده پس از عمل و … دارای هزینه های مختلفی است. باید توجه داشته باشید که اکثر بیمه ها هزینه جراحی های زیبایی مانند لیپوساکشن را تحت پوشش قرار نمی دهند.
به همین منظور نیز جهت مطلع شدن از قیمت لیپوساکشن پس از مراجعه به پزشک و گذراندن جلسه مشاوره، از هزینه این عمل اطلاع پیداکنید.